Step 1 of 4
Kies waar het probleem zich voordoet.
Sluiten
Direct hulp?

Apple Mac back-up maken, hoe werkt het?

Een back-up maken komt zeer van pas wanneer uw computer er ineens mee ophoudt of wanneer u perongeluk een bestand heeft verwijderd. Bij een back-up wordt er een kopie gemaakt van uw belangrijkste bestanden. U kunt zelf aangeven welke dit zijn. Het maken van een back-up van uw Mac werkt net wat anders dan wanneer u een back-up wil maken bij Windows. Via het programma Time Machine kunt u eenvoudig een reservekopie van uw Mac maken zodat u uw bestanden niet kwijtraakt.

Back-up maken met Time Machine

Dankzij het programma ‘Time Machine’ op uw Macbook of iMac kunt u automatisch back-ups laten maken. Door het laten maken van een automatische reservekopie raakt u uw bestanden niet onverwachts kwijt, door bijvoorbeeld het crashen van uw computer. Met Time Machine kunt u kopieën maken van vanallerlei bestanden: tekstdocumenten, foto’s, programma’s, video’s, muziek, noem het maar op.

Een back-up is daarnaast handig wanneer u de bestanden op een nieuwe computer wilt plaatsen. Ook kan een back-up van toepassing zijn als u de Apple Mac in zijn geheel wilt terugzetten naar een eerder stadium. Zo kunt u ook eerdere versies van bestanden verkrijgen. Dit verklaart de naam van het Time Machine programma, ook wel vertaald als tijdmachine. U gaat namelijk terug in de tijd als het aankomt op de bestanden.

Wat heeft u naast Time Machine nodig?

  • Een externe harde schijf (lees hier over de mogelijkheden)
  • Een USB-C (Thunderbolt 3) of USB 3.0 kabel
  • Heeft u het laatste model van MacBook? Dan heeft u een converter nodig (van USB 3.0 naar USB-C)

Eerst formatteren en opslagruimte controleren

Niet alle externe harde schijven zijn te gebruiken met Mac OS, daarom moet u de schijf formatteren. Sluit de harde schijf aan en open het ‘Schijfhulpprogramma’. Selecteer de aangesloten externe harde schijf en klik bovenin op ‘wis’. Selecteer vervolgens ‘Mac OS Uitgebreid (Journaled)’ structuur. Typ een nieuwe naam voor de schijf in. Klik dan tenslotte op ‘wis’ en ‘gereed’.

Let op: doe dit met een lege of nieuwe harde schijf! Anders verliest u belangrijke data.

Controleer vervolgens de opslagruimte. Bij het maken van een back-up van een MacBook is er een harde schijf nodig die minstens twee keer zoveel opslagruimte bevat als de MacBook zelf. Bij een MacBook capaciteit van 256GB heeft u dus een externe harde schijf van ten minste 512GB nodig.

Aan de slag met Time Machine automatische back-ups

De Time Machine is op een dergelijke manier in te stellen dat deze automatisch back-ups maakt van de Apple Mac. Volg onderstaande stappen:

  • Sluit de externe harde schijf aan via de kabel. Als u AirPort Time Capsule gebruikt van Apple dan hoeft dit niet.
  • Klik vervolgens op ‘Beslis later’.
  • Klik op het Apple-logo in de linker bovenhoek en klik vervolgens op ‘Systeemvoorkeuren’.
  • Klik op Time Machine om het programma te openen.
  • Klik het vinkje aan dat voor ‘Toon Time Machine in menubalk’ staat.
  • Klik daarna op ‘Selecteer schijf / reservekopieschijf
  • Klik dan bij uw externe harde schijf op ‘Gebruik schijf’.

Zo simpel is het! Uw bestanden zijn nu veilig opgeslagen en Time Machine zal ervoor zorgen dat uw bestanden automatisch opgeslagen zullen blijven worden.

 

Maak direct een afspraak Naar contact