Step 1 of 4
Kies waar het probleem zich voordoet.
Sluiten
Direct hulp?

Apple Mac-computer volledig beveiligen

Vaak krijg je te horen dat een Apple computer 100% veilig is en dat deze over het algemeen een stuk veiliger zijn dan Windows computers. Toch zijn er de laatste tijd steeds meer berichten in het nieuws waarbij de beveiliging van Apple in twijfel wordt getrokken. Denk hierbij aan malware, virussen, ransomware enzovoort. Ook een Apple Mac is niet 100% veilig tegen deze digitale kwalen. In dit artikel bespreken we verschillende tips waarop u de Mac beter kunt beveiligen en waar u tijdens het internetten op moet letten.

Beveiligingsupdates op de Mac met OS X

OS X, het besturingssysteem van Mac, is van zichzelf al sterk beveiligd tegen virussen en malware. Toch vinden hackers steeds meer manieren om uw computer  binnen te raken. Het is daarom zeer belangrijk dat u de software van Mac goed bij blijft houden. Blijf daarom ten eerste altijd het besturingssysteem OS X up-to-date houden. U kunt de nieuwe versie van het besturingsprogramma telkens vanuit de App store downloaden.

Om het besturingssysteem te kunnen updaten dient u de laatste beveiligingsupdates te bezitten op uw Mac. U kunt controleren of u de laatste versie van de beveiligingsupdate heeft door linksboven op het Apple-logo te klikken en dubbel te klikken op ‘Over deze Mac’. Achter ‘Versie’ kunt u lezen welke versie u heeft geïnstalleerd. Klik vervolgens op ‘Software-update’. De App Store zal worden geopend waarbij u kunt aflezen of er nog nieuwe OS X updates beschikbaar zijn.

Tip: om de Mac goed beveiligd te houden raden wij aan om bij ‘Systeemvoorkeuren > App Store’ de optie ‘Zoek automatisch naar updates’ te selecteren. Hierdoor zal u nooit een beveiligingsupdate missen.

Kosteloos beveiligen – Geschikte virusscanner voor Apple Mac

Veel Apple gebruikers zijn in de veronderstelling dat een antivirus scanner een overbodige luxe is. Echter, het is zeer onverantwoord om geen antivirus scanner op uw computer te hebben geïnstalleerd. Er zijn tegenwoordig steeds meer manieren om met virussen binnen te dringen in uw Mac. Een goed antivirusprogramma kan een hoop onnodige zorgen en leed voorkomen. Virusscanners houden uw Mac continu in de gaten op verdachte activiteiten. Voordat een virus uw Apple-computer kwaad kan doen, wordt deze door de scanner tegengehouden. Bij Hulpstation.nl kan uw computer kosteloos worden beveiligd bij lidmaatschap.

Wat betreft virusscanners zijn er drie opties mogelijk:

  • Virusscanner via uw provider
  • Gratis virusscanner
  • Betaalde virusscanner

Wanneer er door uw internetprovider geen virusscanner wordt aangeboden, zijn er ook gratis virusscanner beschikbaar op het internet. Echter, deze soort virusscanners brengen een aantal nadelen met zich mee. Vaak wordt u via vervelende advertenties in het programma in de verleiding gebracht om alsnog een betaalde versie aan te schaffen. Daarnaast installeren gratis virusscanners vaak nog extra programma’s  mee. Tot slot kan een gratis virusscanner een risico met zich meedragen omdat deze uw Mac niet volledig kan beschermen tegen andere computerbedreigingen zoals spyware en phising of andere gevaarlijke websites. Wees bij gratis scanners dus extra alert.

Phising: een vorm van oplichting waarbij hackers proberen om bij uw inloggegevens en creditcardgegevens te komen. Vaak in de vorm van valse websites of neppe e-mails van banken, verzekeringen of bijvoorbeeld energieleveranciers.

Voor een optimale bescherming van uw Mac wordt het aangeraden om voor een betaalde virusscanner te kiezen. In tegenstelling tot gratis scanners bieden de betaalde varianten wel volledige bescherming. Wat de beste virusscanner is verandert elk jaar opnieuw, voor meer advies over de beste virusscanner neem dan contact op met Hulpstation.nl.

Firewall instellen bij OS X van Mac

Een manier om aanvallen van hackers van buitenaf te vermijden is door middel van een firewall. Apple heeft bij hun computers een ingebouwde firewall van OS X. Deze vindt u bij ‘Systeemvoorkeuren’ > ‘Firewall’ (Beveiliging en privacy). Deze functie dient bij voorkeur altijd ingeschakeld te zijn, dus wanneer deze optie nog is uitgeschakeld is het belangrijk dat u de firewall inschakelt. Klik op het slotje onderin en log in met uw administrator wachtwoord. Kies ‘Schakel firewall in’. Voor de hoogste veiligheid kunt u het vinkje bij ‘Blokkeer alle inkomende verbindingen’ aanvinken. Maar let op: dit kan ervoor zorgen dat functies zoals printers niet meer goed werken. Door het gewenste programma te selecteren en te klikken op ‘Sta inkomende verbindingen toe’.

Mocht u er ondanks deze tips niet helemaal uitkomen? Geen probleem! Neem contact op met Hulpstation.nl en onze collega’s helpen u graag verder.

Maak direct een afspraak Naar contact