Step 1 of 4
Kies waar het probleem zich voordoet.
Sluiten
Direct hulp?

Apple Mac veilig verkopen of wegdoen

Bent u toe aan een nieuwe computer of u heeft een andere computer in bezit gekregen waardoor uw oude computer doorverkocht of weggegeven kan worden? Dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Zo is het belangrijk dat alle persoonlijke gegevens en bestanden van de Mac worden afgehaald om uw privacy te beschermen. In dit blogartikel bespreken we alle zaken waar u rekening mee moet houden bij het weggeven en/of verkopen van uw oude Mac.

Bescherm uw persoonlijke gegevens

Als u een Mac wegdoet zonder eerst een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen dan zijn de persoonlijke gegevens op uw computer makkelijk toegankelijk voor de voglende gebruiker. Tegenwoordig worden de zorgen over de online en digitale privacy steeds groter, daarom is het zeker verstandig om uw privacy goed te beschermen.

Zorg dat alle persoonlijke bestanden van de computer worden gehaald wanneer u deze wegdoet. We zullen stap voor stap bespreken welke maatregelen u moet nemen, beginnend met het loskoppelen van uw Apple ID van de verschillende programma’s en diensten. Daarna leggen we uit hoe u de Mac doet wissen en hoe u het besturingssysteem van macOS opnieuw installeert.

Back-up maken van persoonlijke bestanden

Omdat de Mac volledig zal worden geleegd, is het belangrijk dat u bestanden die u wilt behouden op een reservekopie (back-up) plaatst. Lees hier meer over het maken van een back-up, zodat u mail, foto’s, muziek etc. kunt overzetten naar een andere computer.

Log uit bij uw iCloud-account

Als uw Mac aan een iCloud-account is gekoppeld dient u deze uit te loggen alvorens het wegdoen van de oude Mac. Wanneer u dit niet doet zal de nieuwe eigenaar eenvoudig toegang krijgen tot verschillende Apple-diensten zoals iCloud Drive en Foto’s. U kunt uitloggen bij uw iCloud-account door onderstaande stappen te volgen:

 • Ga via het Apple-icoon linksboven naar ‘Systeemvoorkeuren’ > ‘iCloud’.
 • Klik linksonder op ‘Log uit’. Als u deze optie niet ziet staan bent u waarschijnlijk al uitgelogd en is er geen verdere actie nodig.
 • Klik vervolgens op ‘Bewaar een kopie’.
 • Hierna volgen mogelijk nog de vragen of u de Safari-wachtwoorden wilt bewaren. Klik in dat geval op ‘Verwijder van Mac’. Als u de optie Zoek mijn Mac gebruikt dan dient u het wachtwoord handmatig in te vullen en daarna op ‘Schakel uit’ te klikken.

Let op: log ook uit bij het programma ‘Berichten’ waarbij berichten via iMessage binnenkomen. Doe dit via Finder > Programma’s > Berichten en klik in het menu op ‘Berichten’ > ‘Voorkeuren’ > tabblad ‘Accounts’. Klik in het linkerscherm op uw account en klik vervolgens in het rechterscherm achter het Apple ID op ‘Log uit’.

Trek iTunes machtiging in

Waarschijnlijk heeft u bij het gebruik van iTunes een machtiging gegeven waarbij iTunes toegang krijgt tot uw boeken, apps en muziek. Trek de machtiging in als volgt:

 • Klik in het Dock onderin op het iTunes-logo of ga via Finder > Programma’s > iTunes.
 • Ga naar ‘Account’ en ga met de muis naar ‘Machtigingen’ > ‘Trek machtiging voor deze computer in’.
 • Vul vervolgens uw Apple ID wachtwoord in en klik op ‘Trek machtiging in’ > ‘OK’.

Om er zeker van te zijn dat u bij alle Apple-diensten bent uitgelogd kunt u een extra controle uitvoeren door naar appleid.apple.com te gaan, uw Apple ID in te voeren en op ‘Wachtwoord’ te klikken en klik op Enter. Typ uw wachtwoord in en kijk of uw Mac achter ‘Apparaten’ staat vermeld. Als dit zo is klik dan op het pictogram van de computer en klik op ‘Verwijder’.

Mac wissen en besturingssysteem macOS opnieuw installeren

 • Ga naar het Apple-icoon linksboven en klik op ‘Herstart’.
 • Houd de Cmd-toets + R tegelijk ingedrukt totdat het logo van Apple in beeld komt.
 • Schijfhulpprogramma’ > ‘Ga door’.
 • Klik in het linkerscherm op de schijfnaam en klik op ‘Wis’.
 • Typ de naam van de schijf in achter ‘Naam’. Klik vervolgens via het menu achter ‘Structuur’ > ‘Mac OS Uitgebreid (journaled versie)’.
 • Klik daarna via het menu achter ‘Indeling’ op ‘GUID-partitie-indeling’ > ‘Wis’.
 • Ga nu terug naar het venster met hulpprogramma’s (‘Schijfhulpprogramma’) en installeer het besturingssteem (macOS) opnieuw. Klik op ‘Installeer macOS opnieuw’ en volg de instructies op het scherm.
 • Klik op de opstartschijf en vervolgens op ‘Installeer’. Uw computer zal na een voltooide installatie opnieuw opstarten. Hierna verschijnen opties om de computer in te stellen zodat de volgende eigenaar van de computer deze naar wens kan instellen. Druk op de toetscombinatie Cmd-toets + Q en klik tenslotte op ‘Zet uit’.

We hopen u met dit blogartikel voldoende geïnformeerd te hebben over het loskoppelen van de Apple-ID van de Apple-diensten, het verwijderen van Mac en het opnieuw installeren van macOS.

Mocht u er ondanks deze tips niet helemaal uitkomen? Geen probleem! Neem contact op met Hulpstation.nl en onze collega’s helpen u graag verder.

Maak direct een afspraak Naar contact