Wij bieden ondersteuning bij uw online problemen

Wilt u graag hulp om een probleem op te lossen? Plan makkelijk een afspraak in en een ICT student gaat voor u aan de slag!

Waarom Hulpstation?

Helaas kan het voorkomen, opstartproblemen bij het aanzetten van jouw Apple computer. Dit kan allerlei redenen hebben. Wij hebben de meest voorkomende opstartproblemen van een Apple computer voor je op een rijtje gezet.

Controleer je stroomvoorziening

Misschien de meest voor de hand liggende oplossing, waarom je Apple laptop niet meer opstart, maar toch gebeurt het nog geregeld. In sommige gevallen start je Apple laptop niet meer op omdat deze leeg is. In dat geval is de oplossing snel en gemakkelijk om je laptop aan te sluiten aan het stroomnet. Mocht de laptop na verloop van tijd nog steeds niet werken, dan kan het zijn dat de kabel niet meer goed functioneert. Mocht dat niet het geval zijn, dan is er een ander probleem gaande.

Herstart de System Management Controller

Het SMC wat de afkorting is van System Management Controller kan in de war raken. Dit kan problemen opleveren bij het opstarten van jouw Apple. Om dit systeem weer in goede banen te laten lijden moet je deze herstarten. Dit doe je als volgt;

  • Bij een iMac koppelt u de Mac los van het stroomnet, wacht een minuut, en sluit de Mac dan opnieuw aan.
  • Bij een MacBook drukt u tegelijk op de toetsen Shift-Control-Option (links) en de aan/uit-knop. Houd al deze toetsen vijf seconden ingedrukt en probeer daarna de Macbook opnieuw te starten.

Veilige modus

Een Apple computer kun je veilig opstarten en dit wordt dan ook wel de veilige modus genoemd. Bij deze manier van opstarten worden bepaalde controles of bepaalde software niet geladen op geopend. Maar wat gebeurt er nou precies met jouw Apple als je de computer of laptop op deze manier opstart?

  • De opstartschijf wordt geverifieerd en indien nodig wordt geprobeerd problemen met directory’s op te lossen.
  • Alleen de vereiste kernelextensies worden geladen.
  • Het automatisch openen van opstart-en inlogonderdelen wordt voorkomen.
  • Door de gebruiker geïnstalleerde lettertypen worden uitgeschakeld.
  • Lettertypecaches, de kernelcache en andere cachebestanden van het systeem worden verwijderd.

Maar hoe start je jouw Apple computer op in de veilige modus? Doorloop de volgende stappen;

  • Zet de Mac uit
  • Druk de Shift toets
  • Zet de Mac aan
  • Nadat u het opstart geluid heeft gehoord kunt u de Shift toets loslaten

Als de Apple computer op deze manier wel opstart, dan kunnen wij van Hulpstation.nl het problemen vaak wel achterhalen. Schakel één van onze studenten in en laat jouw Apple computer weer normaal opstarten.

Pram Reset Apple computer

Pram Reset wordt gebruikt voor de wat oudere Apple computer. Pram staat voor ‘Parameter Random-Access Memory’. Maar is in principe hetzelfde als de veilige modus zoals hierboven beschreven. Net zoals de veilige modus zorgt Pram voor het opstarten van jouw Apple computer met weinig geheugen en alleen de nodige instellingen. Maar hoe werkt het resetten van het PRAM geheugen? En wat gebeurt er precies bij het resetten van de Pram? Voordat je een Pram reset daadwerkelijk kan uitvoeren raden we het aan om een goede back up te maken. Alle waardes en instellingen worden teruggezet naar de standaardinstellingen en kan hierbij de nodige schade aanrichten aan bestanden etc. Zodra de back-up is uitgevoerd kan de Pram gereset worden. Dit doe je door de volgende stappen uit te voeren:

  1. Schakel de Apple computer uit
  2. Zet de Apple computer weer aan en druk de volgende toets combinatie in op het moment dat je het opstartgeluidje hoort: Command + Option + P+ R
  3. Houd de toets combinatie ingedrukt tot je voor de tweede keer het opstartgeluidje hoort of twee keer het Apple logo heeft weergegeven.

Na deze handeling zal je alle Apple instellingen weer opnieuw moeten instellen naar de gewenste instellingen.

Start vanzelf opnieuw op

In sommige gevallen kan je Apple computer een eigen leven gaan leiden. Dan heb je net de computer opnieuw opgestart en sluit na enkele minuten zelf weer af om vervolgens weer opnieuw op te starten. Dit is meestal een video of een schijf probleem.

Je Apple computer start op met een groot vraagteken

In het ergste geval kan jouw Apple computer opstarten met een groot vraagteken. Dit vraagteken wilt aangeven dat er een groot probleem is met het systeem. Het opslaggedeelte van jouw Apple computer kan de computer niet lezen. De opslag wordt ook wel harde schijf of SSD genoemd. Om de harde schijf weer te kunnen herstellen moet je een herstel partitie uitvoeren. In dat soort gevallen raden we het altijd aan om contact met ons op te nemen. Wij helpen je dan door deze herstelprocedure heen. Mocht het herstelproces niet lukken dan is de kans groot dat de harde schijf kapot is. In dat geval moet er contact opgenomen worden met Mac.

Uiteraard kunnen er nog veel meer oorzaken zijn waardoor jouw Apple computer niet meer opstart. Kom je er niet uit, of heb je andere problemen met jouw Apple computer? Neem dan vrijblijvend contact op met onze studenten van Hulpstation.nl.