Step 1 of 4
Kies waar het probleem zich voordoet.
Sluiten
Direct hulp?

Back-ups maken, hoe werkt het?

We slaan tegenwoordig steeds meer digitaal op, zo ook veel persoonlijke bestanden zoals vakantiefoto’s, foto’s van uw kind(eren) of de trouwdag.  Natuurlijk wilt u deze bestanden niet verloren zien gaan, daarom is het maken van een back-up zeer belangrijk. Ondanks dat back-uppen een belangrijke factor is bij het veiligstellen van bestanden, maken mensen zelden gebruik van deze optie.

Waarom back-up maken?

Zonder back-ups is het mogelijk dat u van de ene op de andere dag ineens al uw bestanden kwijtraakt. De harde schijf van de computer kan er bijvoorbeeld spontaan mee ophouden, uw laptop gaat stuk of u krijgt last van ransomware/virussen op uw computer. Dit zijn slechts enkele oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat uw persoonlijke bestanden voorgoed verloren zullen raken.

Wat houdt een back-up maken precies in?

Een back-up maken is het meest simpel te omschrijven als het kopiëren van belangrijke bestanden. Een back-up wordt daarom ook wel ‘reservekopie’ genoemd. Een veelvoorkomend misverstand over het maken van back-ups is dat men vaakt denkt een kopie te moeten maken van heel de computer. Oftewel: inclusief programma’s, instellingen en het besturingssysteem. Dit is geheel overbodig, u hoeft enkel de bestanden die belangrijk zijn voor u naar een opslaglocatie te kopiëren. Hierbij doet u de kopie niet opslaan op de harde schijf van uw computer, maar juist op een externe locatie.

Er zijn verschillende externe opslaglocaties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een USB-stick
  • Online harde schijf (bijvoorbeeld OneDrive)
  • Een CD of DVD
  • Externe harde schijf
  • Andere laptop of computer

Opmerking: CD’s, DVD’s en USB-sticks worden veelal als externe opslagplaatsen gebruikt. Echter, het gevaar bij deze externe locaties is dat deze binnen zo een 5 tot 10 jaar kunnen vergaan onder invloed van licht, tijd en warmte. Ook zijn deze opslaglocaties fragieler dan de overige opties en kunnen deze sneller beschadigd raken. Eén kras op uw DVD kan al fataal zijn voor de DVD. Een ander risico van USB-sticks is dat deze snel zoek raken omdat ze zo klein zijn. Daarnaast is er bij een externe opslaglocatie risico op diefstal.

Eenvoudig stappenplan bij maken van reservekopie:

  1. WAT. Vraag uzelf af wèlke bestanden moeten worden veiliggesteld. Dit kan vanalles zijn: video’s, foto’s, e-books, noem het maar op.
  2. HOEVEEL. Controleer hoeveel ruimte de bestanden in beslag nemen. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en klik op ‘Eigenschappen’, hier kunt u de ruimte aflezen onder ‘Grootte’.
  3. WAAR. Waarop komen de bestanden? Als vervolg op stap 2 is het afhankeljk van uw externe opslaglocatie hoeveel ruimte er is toegestaan. Goedkopere USB-sticks van bijvoorbeeld 8 GB kunnen niet evenveel video’s en foto’s opslaan als een externe hardeschijf van meer dan 100 GB. USB-sticks hebben een maximale opslagruimte van 256 GB, een externe harde schijf kan tot wel 4 TB opslaan.
  4. HOE. Hoe de reservekopieën worden opgeslagen is al deels beantwoord als u weet welke externe opslagruimte u gaat gebruiken. Bij een online opslagruimte zoals OneDrive bent u afhankelijk van dat systeem, deze zijn zeer eenvoudig in gebruik. Bij een externe harde schijf kunt u ervoor kiezen om handmatig bestanden over te zetten of om dit automatisch te laten doen. Een programma dat automatisch kopieën voor u maakt geeft de voorkeu, denk aan het ingebouwde systeem van Windows.

Heeft u hulp nodig bij het maken van een back-up? Of heeft u advies nodig? Wij helpen u graag! Bij Hulpstation.nl proberen we uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en u de beste persoonlijke hulp aan te bieden. Neem nu contact met ons op voor de beste adviezen.

Lees meer over het maken van back-ups in Windows 10 en Mac in onderstaande blogs:

(hier komen dan twee links naar de blog van enerzijds Windows en anderzijds Mac).

Maak direct een afspraak Naar contact