Step 1 of 4
Kies waar het probleem zich voordoet.
Sluiten
Direct hulp?

Formatteren van Windows en Mac computer

Er zijn verschillende redenen waarom u de computer zou willen formatteren. Bijvoorbeeld, omdat Windows of iOS teveel fouten bevat waardoor een volledige herinstallatie de enige optie is. Of bijvoorbeeld wanneer uw computer zo ontzettend traag is dat zelfs een schijfopruiming geen invloed meer heeft op het beter functioneren van de PC. Bij ernstige computerproblemen is er vaak helaas geen andere keus dan formatteren.

Wat is formatteren?

Formatteren betekent letterlijk ‘leeg maken’. Oftewel, bij het formatteren van een computer worden alle gegevens gewist van de harde schijf van de computer, waarna het besturingssysteem opnieuw geïnstalleerd zal worden. Zo zal het hele systeem weer hersteld worden naar de beginstaat zoals het was bij de aankoop. Dit is bijvoorbeeld handig voor wanneer u de computer wegdoet of verkoopt, zodat de inhoud in ‘nieuwstaat’ zal zijn.

Waar u op moet letten bij het formatteren

Wees u ervan bewust dat bij het formatteren van een harde schijf alle gegevens die erop staan worden verwijderd. Het is dus belangrijk dat u alvorens het formatteren een back-up maakt van uw foto’s, video’s, documenten, muziek en alle andere bestanden die u nog graag wilt gebruiken. Lees hier meer over het maken van een back-up in Mac en klik hier als u meer wilt lezen over het maken van een back-ups in Windows.

Formatteren op een Mac

Het formatteren van een schijf op een Mac gaat met behulp van het ‘Schijfhulpprogramma’. Klik in het Dock onderin op de Finder en typ de naam van het programma in om deze te vinden en dubbelklik erop om het programma te openen.  Selecteer in het linkervenster de schijf die u wilt formatteren en klik vervolgens op het rechterscherm op het tabblad ‘Wissen’. Klik daarna op het uitklapmenu dat naast ‘Structuur’ staat en kies ‘exFAT’ > ‘Wis’.

Als uw Mac überhaupt niet wil opstarten dan kunt u het programma ook laden door tijdens het opstarten Command+R te gebruiken om het apparaat in de herstelmodus te starten. Via het menu kunt u het Schijfhulpprogramma kiezen.

Formatteren op een Windows-computer

Het formatteren van een schijf op een Windows-computer gaat eenvoudig via een paar stappen. Ga naar ‘Deze computer’ door op het computer icoontje op uw bureaublad te klikken of typ in het vergrootglas linksonder ‘Deze computer’ of ‘Deze PC’, dubbelklik hierop. Doe vervolgens rechtermuisklik op de schijf die u wilt formatteren en klik op ‘Formatteren…’. Een andere optie is via Windows Schijfbeheer door naar het configuratiescherm te gaan, kies ‘Systeembeheer / Computerbeheer’ (ook via het vergrootglas te vinden), klik de desbetreffende schijf aan en klik op ‘Formatteren...’.

Mocht u er ondanks deze tips niet helemaal uitkomen? Geen probleem! Neem contact op met Hulpstation.nl en onze collega’s helpen u graag verder.

Maak direct een afspraak Naar contact