Step 1 of 4
Kies waar het probleem zich voordoet.
Sluiten
Direct hulp?

Kiezen van antivirusscanner Windows 10

Is uw computer plotseling heel erg traag of werken programma’s en diensten niet meer naar behoren? Dan is de kans groot dat u één of meerdere virussen op uw computer heeft. Virussen zijn stukjes codes die zeer schadelijk kunnen zijn voor uw computer. Aangezien computers nogal wispelturig kunnen zijn is het niet altijd even eenvoudig om een virus te herkennen.

Symptomen computervirus

Er zijn een hoop symptomen voor het hebben van een computervirus. Een aantal zijn:

 • De PC blijft regelmatig vastlopen of blokkeert helemaal
 • Het beeldscherm bevriest
 • De PC crasht
 • U kunt niet printen terwijl uw printer online is en de kabels in orde zijn
 • Uw startpagina blijft veranderen
 • Er komen telkens vreemde pop-ups in beeld (vervelende reclame bijvoorbeeld)
 • Het antivirusprogramma geeft aan dat er een virus is ontdekt

Oorzaken virussen

Het besmet raken van uw computer door een virus kan door verschillende oorzaken komen. Het is mogelijk dat u een website heeft bezocht die geïnfecteerd was met een virus, of dat u bijvoorbeeld spyware heeft geïnstalleerd zonder dit door te hebben. Meer over de veiligheidsricico’s op het internet en wat alle virussen inhouden leest u hier.

Kies voor een virusscanner

Een goed antivirusprogramma, ook wel een virusscanner genoemd, biedt de ideale oplossing tegen virussen. Het aanschaffen van een goede virusscaner kan een hoop ellende en leed voorkomen! Een antivirusprogramma houdt de computer continu in de gaten en kan virussen tegenhouden voordat deze kwaad kunnen doen. Als er al virussen op uw computer aanwezig zijn kan de virusscanner deze op een veilige manier verwijderen en de computer als het ware ontsmetten.

Let op: als u al een virusscanner op uw pc heeft maar toch het vermoeden heeft dat u een virus op de pc heeft, dan is het beter om een andere scanner te gebruiken bij een nieuwe scan. De software heeft het virus namelijk niet weten te herkennen.

Drie opties virusscanners Windows 10

Bij de aanschaf van een antivirusscanner heeft u de mogelijkheid om een gratis software te installeren, een betaalde variant aan te schaffen of u kunt een virusscanner krijgen via uw provider. Het is verstandig om na te gaan of uw provider ook gratis antivirussoftware aanbiedt. Mocht de provider geen virusscanners aanbieden, dan kunt u een gratis virusscanner overwegen. Op het internet zijn diverse gratis virusscanners beschikbaar. Echter, deze variant raden wij sterk af. Dit omdat er een hoop nadelen met zich mee worden gebracht bij deze uitgeklede versies van de betaalde variant.

Nadelen gratis virusscanners:

 • U krijgt continu meldingen in het programma om alsnog de betaalde versie te kopen
 • De advertenties in het programma zijn vaak zeer irritant
 • Bij het installeren van een gratis scanner installeert u vaak extra programma’s mee zonder het te weten.
 • Een gratis virusscanner is risicovol, omdat deze de computer niet helemaal kan beschermen. Zo bent u niet veilig tegen computerbedreigingen zoals spyware, phising en andere gevaarlijke websites.

Let op: Internetcriminelen maken misbruik van de situatie door de schijn op te houden dat er een gratis antivirusscanner wordt aangeboden, terwijl dit in werkelijkheid een virus is. Veel software in de omloop doet zich voor als virusscanner, maar is dus eigenlijk een computerbedreiging. Download dus niet zomaar elk programma waarbij staat dat het een gratis antivirusscanner is.

Betaalde variant virusscanner het veiligst

Voor de beste bescherming van uw computer raden wij dus aan om een betaalde virusscanner te kiezen. Een betaalde virusscanner biedt een volledige dekking en bescherming van uw computer. Er worden vaak meerdere versies aangeboden. Wat de

beste virusscanner is verandert ieder jaar weer opnieuw. Voor meer advies over wat de beste virusscanner van het moment is kunt u contact opnemen met Hulpstation. Wist u dat u bij een lidmaatschap bij Hulpstation zelfs gratis een antivirusscanner kunt krijgen? Ook voor meer vragen hierover kunt u ons altijd even bellen of e-mailen.

Mocht u er ondanks deze tips niet helemaal uitkomen? Geen probleem! Neem contact op met Hulpstation.nl en onze collega’s helpen u graag verder.

Maak direct een afspraak Naar contact