Step 1 of 4
Kies waar het probleem zich voordoet.
Sluiten
Direct hulp?

E-mailen met Mac Mail

Eén van de meest gebruikte tools op uw Mac-computer is vast en zeker de Mail. Mail is het eigen e-mailprogramma van Mac voor het beheren van uw digitale post. Het is geheel gratis en haalt automatisch nieuwe e-mails op. Al zodra de computer is opgestart ziet u of u nog nieuwe berichten heeft ontvangen of niet. In dit artikel worden de volgende zaken wat betreft Mac Mail achtereenvolgend besproken: instellen van Mail, account toevoegen, e-mail lezen & beantwoorden en tot slot het oplossen van problemen.

Hoe kom ik bij het Mail programma?

De mail staat over het algemeen bij de meeste mensen onderaan op het Dock (balk met app-iconen), onder in het beeld. Klik op het icoontje van het Mail programma om Mail te openen. Als het icoontje niet erbij staat, open Mail dan via de Finder: dubbelklik op het icoontje van Finder linksonder > Programma’s > Mail.

Mac Mail instellen

Als u het programma voor de eerste keer opstart, popt er direct een venster omhoog waarmee u direct een e-mailadres aan het Mail programma kunt toevoegen. Vul de gevraagde informatie stap-voor-stap in, dit zijn meestal slechts de naam, het e-mailadres en wachtwoord. Zodra u hiermee klaar bent worden de berichten opgehaald van een server, dus het kan eventjes duren voordat uw mails in beeld verschijnen.

E-mailaccount toevoegen in Mail

U kunt meerdere e-mailaccounts toevoegen aan het Mail programma. Dit doet u als volgt:

  • Klik onderin op het icoontje van Mail om het programma te openen.
  • Klik op ‘Voeg account toe’.
  • Kies op de gewenste mail aanbieder (iCloud, Google, Yahoo, etc.) en klik vervolgens op ‘Ga door’.
  • Vul de gegevens aan en klik tot slot op ‘Gereed’.

E-mail lezen en beantwoorden op Mac

Lezen. Als u de nieuwe e-mailberichten wilt lezen, dan kunt in de Mail-app linksboven klikken op het envelop symbooltje. De Mail-app gaat dan controleren of er nog nieuwe berichten zijn. U hoeft dit niet elke keer aan te klikken bij het controleren van nieuwe mailberichten, omdat de Mail-app automatisch kijkt of u nieuwe berichten heeft ontvangen. Nadat de Mac-computer is opgestart kunt u al zien of u nog berichten heeft ontvangen.

Om een bericht te kunnen lezen klikt u op het bericht in het linkerscherm. De tekst van de mail zal op het rechterscherm tevoorschijn komen. Mail laadt alleen extern opgeslagen afbeeldingen als u daar toestemming voor geeft. Hierdoor kunt u geen kwaardaardige afbeeldingen binnenhalen op uw computer. Een andere nuttige eigenschap van de Mac Mail-app is dat een Mail-conversatie in de lijst met berichten als één verzameling wordt weergegeven. Dus als u een bericht leest waarbij eerdere e-mailberichten aan vooraf zijn gegaan kunt u de gehele conversatie eenvoudig terugvinden.

Schrijven. Om een nieuw e-mailbericht te schrijven gaat u naar Archief > Nieuws Bericht, of klikt u op het icoontje voor een nieuw bericht (linksboven naast het envelop-icoontje). Vul het e-mailadres van de geadresseerde in, een onderwerp en een tekst en u kunt de mail direct versturen. U kunt er ook voor kiezen om een bijlage toe te voegen. Ga dan naar Archief > Voeg bestanden bij. Het paperclip symbooltje laat zien dat er bijlagen meegestuurd worden. Als u zelf een bijlage in een e-mail ontvangt klikt u dubbel op het paperclipje om deze te openen.

Let op: een bijlage mag maar maximaal 5GB groot zijn!

Beantwoorden. Als u een e-mailbericht wilt beantwoorden, dan kunt u in een bericht klikken op één van de volgende icoontjes: ‘antwoord’, ‘antwoord op iedereen’ of ‘stuur door’. Er staat ook een antwoord-icoon naast de brievenbus bovenaan in de balk, om een nieuwe e-mail te maken.

Problemen van de Mail-app oplossen

Soms kan het voorkomen dat u geen e-mails meer kunt ontvangen of versturen. In dat geval kan het probleem bij de aanbieder van uw e-mailservice liggen. Ook is het mogelijk dat uw accountsgegevens zijn verouderd of ontbreken. Daarom dient u altijd eerst te controleren of er sprake is van een storing bij uw e-mailaanbieder. De meeste providers maken hiervan een melding op social media of op de klantenservice-pagina van de eigen website. Bij Apple kunt u ook terecht voor iCloud-storingen. Ga in dat geval naar Systeem Status op de website van Apple om te zien of er technische problemen aan de hand zij  met de iCloud diensten.

Maak direct een afspraak Naar contact