Step 1 of 4
Kies waar het probleem zich voordoet.
Sluiten
Direct hulp?

Gezonde Schermgewoonten en Ergonomie voor Remote-werkers

De Impact van Langdurig Schermgebruik op de Gezondheid en Tips voor Ergonomisch Werken op Afstand

Op dit moment is de digitalisering van de werkplek niet te stoppen. Steeds meer mensen werken vanuit huis, wat betekent dat ze voor lange tijd naar hun (computer)schermen staren. Hoewel remotewerken veel voordelen biedt, brengt het ook uitdagingen met zich mee op het gebied van gezondheid en ergonomie. Hier duiken we dieper in op de impact van langdurig schermgebruik op de gezondheid plus waardevolle tips.

De Impact van Langdurig Schermgebruik

 • Oogvermoeidheid en Oogstress Het staren naar een computerscherm gedurende lange tijd kan leiden tot droge ogen, oogvermoeidheid en digitale oogstress. Dit kan zich uiten als wazig zicht, hoofdpijn en geïrriteerde ogen.
 • Houdingsproblemen Langdurig zitten voor een (computer)scherm kan leiden tot slechte houdingsgewoonten. Dit kan leiden tot nek-, rug- en schouderpijn, als ook problemen met de wervelkolom.
 • Slaapstoornissen Het gebruik van (computers)chermen tot laat in de avond kan de kwaliteit van de slaap beïnvloeden, omdat the blue light van schermen de productie van melatonine (het slaaphormoon) kan verstoren.
 • Stress en Mentale Gezondheid Overmatig schermgebruik kan stress teweegbrengen, met name wanneer er doorlopende druk is om bereikbaar te zijn en productief te blijven.

Tips voor Ergonomisch Werken op Afstand

 • Ergonomische Werkplek Zorg ervoor dat je thuiswerkplek ergonomisch is ingericht. Dit houd in dat je stoel en bureau op de juiste hoogte moeten zijn ingesteld om de juiste houding te stimuleren. Gebruik indien mogelijk een extern toetsenbord en een muis om de druk op je polsen en handen te verminderen.
 • Regelmatige Pauzes Neem regelmatig korte pauzes om je ogen te laten rusten en je spieren te ontspannen. Probeer elke 20-30 minuten van je plek op te staan, te rekken en te bewegen.
  Beperk Schermtijd buiten Werkuren: Probeer na werktijd je schermtijd te minimaliseren, vooral voor activiteiten zoals televisie kijken of eindeloos scrollen op sociale media.
 • Blauwlichtfilter Overweeg het gebruik van een blauwlichtfilterbril of een software om de blootstelling aan schadelijk blauw licht te verminderen.
  Goede Verlichting: Zorg voor goede verlichting in je werkruimte om vermoeide ogen te voorkomen.
 • Lichaamsbeweging Combineer regelmatige lichaamsbeweging in je dagelijkse routine om de bloedcirculatie te verbeteren en stress te verminderen.

Hoe Hulpstation Je Kan Helpen

Bij Hulpstation begrijpen we de uitdagingen van remotewerken en de impact ervan op je gezondheid en welzijn. We bieden IT-ondersteuning op afstand en aan huis om ervoor te zorgen dat je devices optimaal werken en je werkplek geoptimaliseerd is voor ergonomie. We kunnen ook helpen bij het instellen van blauwlichtfilters en het toepassen van technische oplossingen om de stress van digitaal werk te verlagen.
Gezonde schermgewoonten en ergonomie zijn cruciaal voor een productieve en gezonde remote-werkervaring. Door deze tips te omarmen en met de juiste IT-ondersteuning kun je ervoor zorgen dat zowel je gezondheid als je productiviteit behoudt.

Hulpstation staat klaar om je te helpen met al je IT-gerelateerde behoeften. Neem contact met ons op en laat je door ons ondersteunen op je reis naar een gezondere en productievere remote-werkervaring.

Maak direct een afspraak Naar contact