Juiste processor kiezen

De processor speelt een centrale rol bij alle handelingen die worden verricht op een computer of notebook. Bij het aanschaffen van een computer wordt er vaak niet gekeken naar de kwaliteit en de kracht van een processor, terwijl dit eigenlijk het hart van de computer is. Dit brein van de computer bepaald voor een belangrijk deel wat de mogelijkheden zijn van de computer en hoe snel de taken kunnen worden uitgevoerd.

De geschikte processor voor mijn gebruik

Bij het uitzoeken van een nieuwe (of tweedehands) computer is het belangrijk om vooraf vast te stellen waar je de computer voor gaat gebruiken. Dit is namelijk een essentieel onderdeel om te beslissen welke processor je nodig gaat hebben. De snelheid en werkzaamheid van de meeste handelingen op de computer worden grotendeels bepaald door de processor. De snelheid van een processor wordt bepaald door een aantal factoren, waar we de drie belangrijkste zullen uitlichten.

 

  • De kloksnelheid van de processor

De kloksnelheid van een processor geeft aan hoe snel de computer bewerkingen kan uitvoeren. De kloksnelheid van een processor wordt altijd aangeduid in hertz. Als een processor een kloksnelheid heeft van 1 gigahertz, wil dit zeggen dat de computer 1 miljard bewerkingen per seconde kan uitvoeren.

 

  • Processorkernen

Als je ooit een computer of laptop hebt aangeschaft, heb je vast wel eens gehoord van de begrippen dual-core en quad-core. Dual staat in dit geval voor twee en quad staat voor vier. Hiermee wordt het aantal processorkernen in het hart van de computer aangeduid. Iedere processorkern kan een aparte taak op zich nemen die moet worden uitgevoerd. Hoe meer kernen de processor heeft, hoe sneller de computer zal werken en hoe meer taken je tegelijk uit kunt voeren op de computer.

 

  • Cachegeheugen

Het cachegeheugen is het deel van een processor waarin gegevens tijdelijk worden opgeslagen die gebruikt moeten worden op taken uit te voeren. Ook hier geldt; hoe meer cachegeheugen, hoe sneller de processor en dus de computer zal werken.

Soorten processoren

Nu je iets meer weet over de soorten processoren, zijn we aangekomen bij het uitkiezen van de juiste processor. Vooraf moet je goed bedenken waar je de laptop voor wilt gaan gebruiken. Op basis van jouw wensen en behoeften die je stelt aan de computer ga je namelijk deze digitale vriend aanschaffen. De twee grootste processormerken op de consumentenmarkt zijn Intel en AMD. De meeste laptops die onder consumenten worden verkocht zijn uitgerust met een Intel processor. In populariteit mogen de Intel-processoren misschien voorop lopen, dit wil niet zeggen dat je geen computer met een AMD processor moet kopen. Een AMD processor is over het algemeen iets goedkoper, maar heeft weer goedkopere quad-core processoren. We hebben de meest voorkomende gebruikssituaties voor je op een rijtje gezet met daarbij onze aanbevelingen wat betreft de meest geschikte processor.

Internetten en eenvoudige werkzaamheden

Als je een computer of laptop aan wilt schaffen voor simpel dagelijks gebruik, volstaat bijna elke processor bij dit soort werkzaamheden. Denk hierbij aan het gebruiken van internet, mailen, tekstverwerken en downloaden van films en muziek. Echter geldt ook hier, hoe sneller de processor, hoe meer van deze taken je tegelijk kunt uitvoeren en de downloads zullen sneller worden voltooid.

Bewerken van foto’s

Als je de computer nodig hebt om foto’s te bewerken, dien je er rekening mee te houden dat de computer meer rekenkracht nodig heeft dan een doorsnee processor. We raden je hierbij aan te kijken naar een processor met minimaal 6 GB aan werkgeheugen en het liefst in de vorm van een Intel Core i5 processor of AMD A10 processor. Met deze processor heb je meer dan voldoende kracht om meerdere programma’s tegelijk te laten draaien en kunnen alle werkzaamheden snel en correct worden uitgevoerd. Terwijl je de foto’s van de vakantie aan het bewerken bent, wordt er op de achtergrond jouw lievelingsfilm gedownload.

Spelen van games

Het is belangrijk om hierbij onderscheid te maken in de soort games die beschikbaar zijn voor computers. Een potje patience of mijnenveger kan elke processor wel aan, maar als je nieuwere en zwaardere games wilt gaan spelen dien je wel te beschikken over een krachtige processor en uitstekende videokaart. Ook hierbij raden we je aan om minimaal een Intel Core i5 processor aan te schaffen. Een videokaart die geschikt is om zware games op te laten draaien begint vanaf de generatie van de NVIDIA GeForce GTX 950m.

Video’s bewerken

Het bewerken van video’s is wel andere koek dan een simpel filtertje gooien over een fraaie vakantiefoto. Bij het bewerken van video’s kan er veel van een processor worden gevraagd en vaak worden alle processorkernen tijdens de bewerking gebruikt. Als het gaat om bestanden met een hoge resolutie zoals HD, raden we je aan om te werken met een quad-core processor. Ook zal een groot werkgeheugen van minimaal 8 GB en een goede videokaart je zeker voordeel bieden als het bewerken van video’s een pré is op jouw computer.

Meer informatie?

Een hele hoop informatie in één keer en we begrijpen bij Hulpstation.nl dat je wellicht nog met vragen zit na het lezen van dit artikel. Als je meer informatie wilt bij het uitzoeken van een nieuwe/tweedehands computer of laptop, kun je altijd contact met ons opnemen. Ook voor overige vragen omtrent het gebruik van computers staan we je graag te woord!

 

Hulp aanvragen

Maak een afspraak Bekijk de tarieven Bekijk de lidmaatschappen