Step 1 of 4
Kies waar het probleem zich voordoet.
Sluiten
Direct hulp?

OneDrive: de werking en gebruik

Het maken van back-ups kost meestal veel moeite en tijd. Om toch uw bestanden zoals foto’s, muziek, documenten en video’s veilig te bewaren is er een andere oplossing: OneDrive. OneDrive is een gratis online opslagdienst van Microsoft. Via OneDrive kunt u bestanden delen met anderen, maar u kunt het ook als online back-up voor uzelf gebruiken.

Zelf dagelijks geen back-up maken? Wij kunnen dit voor u doen. Bij ons in het pakket bieden wij standaard de back-up aan. Neem contact op voor meer informatie.

Kosten OneDrive

OneDrive is zoals hierboven beschreven een gratis opslagdienst van het bedrijf Microsoft. Het is vergelijkbaar met andere online opslagdiensten zoals Dropbox of Google Drive.

Let op: U krijgt 5GB gratis opslagruimte bij OneDrive. De online versie geeft ook toegang tot een gratis versie van Word, PowerPoint en Excel. U kunt de 5GB altijd uitbreiden door bij te betalen. Daarnaast heeft u áltijd internet nodig om bij uw bestanden te komen.

Wat houdt OneDrive in?

OneDrive is een ideale oplossing wanneer u geen zin heeft om handmatige back-ups te maken. Er worden automatisch back-ups gemaakt van uw bestanden. Aangezien alle bestanden op het internet worden opgeslagen, noemt men dit ook wel een ‘clouddienst’, waardoor u bestanden opslaat in ‘de cloud’. U hoeft met een online opslagdienst bovendien niet bang te zijn voor het beschadigingen van externe opslagruimtes, zoals vaak het geval is bij USB-sticks of harde schijven (denk aan krassen).

OneDrive via een app en via het internet

U kunt OneDrive gebruiken via een programma op uw computer of via een app op uw mobiele apparaten. U kunt gebruikmaken van OneDrive als u een geldig Microsoft-account heeft. Deze kunt u zelf kosteloos aanmaken. Lees hier de benodigdheden voor OneDrive:

 • Microsoft account.
 • Internetverbinding bij OneDrive via internet op desktop/laptop.
 • Via een programma: OneDrive is standaard geïnstalleerd bij Windows 10.
 • OneDrive-app bij OneDrive via Android-apparaten of Apple smartphone / iPad. Na installatie van de app dient u eenmalig in te loggen met uw Microsoft account. De apps kunt u terugvinden in de Playstore.
 • Bezoek de website van OneDrive om meer algemene informatie te lezen.

Bestanden uploaden in OneDrive

Als u bestanden online wilt delen zodat u deze samen kunt bewerken, dan moet u deze kopiëren naar OneDrive. Dit heet ook wel ‘uploaden’. Doe dit als volgt:

 • Ga naar https://onedrive.live.com/about/nl-nl/ en log in. Klik rechts op ‘Uploaden’.
 • Selecteer het bestand dat u wilt delen en klik vervolgens op ‘Openen’.
 • Let op: Alle bestanden die u via de website heeft geupload worden automatisch op uw computer in deze map geordend.

Als u een nieuw document wilt aanmaken kunt u in plaats van ‘Uploaden’ op de knop links ervan klikken: ‘Nieuw’ (met het ronde plusje). Klik op het soort document dat u wilt aanmaken.

Let op: U hoeft de online documenten niet zelf op te slaan, OneDrive doet dit automatisch!

Bestanden delen met derden via OneDrive

Ontvangers mee laten bewerken aan document

Als u wilt dat de ontvanger het bestand ook kan bewerken, klik dan op ‘Ontvangers kunnen bewerken’ > ‘Delen’ > ‘Sluiten’. Zo kunt u ervoor kiezen om documenten te versturen om deze enkel te laten zien, maar ook om ontvangers uit te nodigen om aan het document te werken. Degenen die u heeft uitgenodigd krijgen een e-mail met een link naar het desbetreffende document.

OneDrive verwijderen van Windows 10

Als u echt geen gebruik wil maken van OneDrive en dit van uw computer wilt verwijderen, komt er een probleem om de hoek kijken. OneDrive zit diep geïntegreerd in Windows 10 waardoor verwijderen praktisch onmogelijk wordt. Wat u wel kunt doen is OneDrive uit het zicht verwijderen. Helaas zult u ondanks dit wel nog meldingen blijven ontvangen. Om OneDrive uit het icht te verwijderen in Windows 10 volgt u onderstaande stappen:

 • Klik rechtsonder in de taakbalk op het ‘^’-teken, ook wel het systeemvak Er verschijnen kleine pictogrammen.
 • Klik op de pictogram van OneDrive (wolkjes-pictogram) en klik vervolgens in het snelmenu op ‘Instellingen’.
 • Het scherm Microsoft OneDrive wordt geopened. Klik op het tabblad ‘Instellingen’ en deselecteer alle vakjes zodat alle vinkjes weg zijn.
 • Klik op het tabblad ‘Automatisch opslaan’ > ‘Documenten en foto’s’ > ‘Alleen deze PC’. Klik ook hier alle vinkjes weg.
 • Klik op het tabblad ‘Account’ > ‘Mappen kiezen’. Ook hier alle vinkjes wegklikken.

OneDrive zal nu niet langer meer worden getoond in Windows 10.

Heeft u problemen met het instellen van uw iCloud-account op uw Apple apparaten? Kijk dan even in dit artikel over iCloud-diensten.

Mocht u er ondanks deze tips niet helemaal uitkomen? Geen probleem! Neem contact op met Hulpstation.nl en onze collega’s helpen u graag verder.

Maak direct een afspraak Naar contact