Step 1 of 4
Kies waar het probleem zich voordoet.
Sluiten
Direct hulp?

Trage computer? Wij geven je tips om daar snel vanaf te komen!

Niets is zo vervelend als het hebben van een trage computer die om de haverklap vastloopt. Iedereen heeft er weleens mee te maken, want het is helaas een veelvoorkomend probleem. Hoe ouder je computer wordt, hoe trager deze zal worden. Maar don’t worry! Er zijn genoeg manieren om het maximale uit je computer te halen waardoor de computer weer sneller wordt.  Lees snel verder om erachter te komen hoe.

Om wat voort soort traagheid gaat het?

Er zijn twee hoofdmanieren om de traagheid van je computer te minderen. Deze manieren zijn afhankelijk van het ‘type traagheid’ waarmee je hebt te maken. Dit kan ofwel het langzaam opstarten van de computer zijn, of het traag zijn van de computer over het algemeen. Allereerst zal ik uitleggen waardoor jouw computer zo traag opstart.

De meest voorkomende oorzaak voor het langzaam opstarten van de computer is omdat er teveel toepassingen worden uitgevoerd bij het opstarten. Elke toepassing die jij hebt ingesteld om bij het opstarten uit te voeren zal gaan laden. Bij veel toepassingen zal het laden dus veel tijd in beslag nemen. Rechtsonder in de taakbalk kun je zien welke applicaties je hebt. Als dit er veel zijn, zullen er waarschijnlijk veel staan ingesteld om automatisch uitgevoerd te worden bij het opstarten.

Wanneer je computer over het algemeen traag is, betekent dat vaak dat je maar een beperkte hoeveelheid bronnen hebt die kunnen worden verbruikt. Wat betekent dit? Waarschijnlijk heb je teveel programma’s of pagina’s aanstaan waardoor het openen van een bestand, website of een andere bezigheid langer duurt. Dit is eenvoudig op te lossen door het aantal bronnen dat je gebruikt op je computer te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld apps die op de achtergrond draaien uitschakelen of verwijderen indien je deze niet nodig hebt. Door toepassingen te verwijderen wordt er tevens ruimte vrijgemaakt op de hardeschrijf, wat ook weer bijdraagt aan een snellere computer.

Verwijder overbodige applicaties!

Om applicaties te verwijderen ga je binnen windows naar het configuratiescherm. Linksonder bij het vergrootglas typ je: ‘configuratiescherm’. Klik vervolgens op ‘programma’s’. Ga door de lijst met programma’s heen en controleer welke hiervan je niet meer gebruikt.

Om het wat makkelijker te maken kun je programma’s selecteren op datum. Op deze manier zie je de oudste en nieuwste toepassingen die op jouw computer zijn geïnstalleerd. Wellicht zijn er een aantal oude toepassingen bij die je niet meer gebruikt. Ook is het handig om naar de grootte van het programma te kijken. Grote programma’s die niet worden gebruikt zijn het belangrijkst om te verwijderen, omdat deze de meeste plek vrijmaken op je harde schijf.

Daarnaast hebben we nog een viertal tips die je kunnen helpen bij het sneller maken van je computer:

  1. Verwijder virussen en/of spyware

Waarschijnlijk de meest bekende en grootste oorzaak van trage computers: virussen. Meestal hebben mensen het niet in de gaten wanneer de computer met een virus is geïnfecteerd. Dit zorgt ervoor dat het virus de tijd heeft om de computer gedurende de tijd alleen nog maar meer aan te tasten. Daarom is het belangrijk om een virus zo snel mogelijk te verwijderen. Wanneer je te lang wacht met het verwijderen van virussen zal de computer niet alleen ontzettend traag worden, maar kan ook de harde schijf worden aangetast. Laat een virusscanner een grote scan doen, of schaf een virusscanner aan wanneer je deze nog niet hebt.

Wil je advies inwinnen over de beste virusscanners van het moment? Of wil je dat Hulpstation.nl jou helpt met het verwijderen van virussen of spyware? Maak een afspraak en wij regelen alles verder!

  1. Verder opschonen van computer

Zoals eerder besproken kan het al veel helpen om overbodige applicaties te verwijderen of het automatisch uitvoeren van veel applicaties bij het opstarten te voorkomen. Er zijn nog aantal andere manieren om je computer verder op te schonen. Na een tijd zal jouw harde schijf vol staan met oude opgeslagen bestanden. Denk hierbij aan internetcookies of aan tijdelijke bestanden. Er zijn diverse virusscanners die deze automatisch voor je kunnen verwijderen.

Daarnaast is er een ahndige tool, genaamd Ccleaner, waarmee je eenvoudig je computer kunt opschonen. Ook kun je hiermee de instellingen voor de opstart programma’s wijzigen.

  1. Ram-geheugen uitbreiden

Een voor de hand liggende manier om je computer sneller te maken is door het uitbreiden van je werkgeheugen, ook wel ram-geheugen genoemd. Tegenwoordig heeft een computer tenminste 4GB werkgeheugen nodig, dus let daar eventjes op.

  1. Windows opnieuw installeren

Tot slot is een laatste tip om de traagheid van je computer te verhelpen om Windows opnieuw te installeren. Helaas zul je alles opnieuw op je computer moeten zetten, dus maak voordat je dit doet altijd een back-up! Weet je niet hoe dit moet of heb je hier hulp bij nodig? Hulpstation.nl helpt je graag verder.

Mocht je er ondanks deze tips toch nog niet helemaal uitkomen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Hulpstation.nl! Onze collega’s staan altijd voor je klaar en schieten je graag te hulp.

 

Maak direct een afspraak Naar contact