Windows computer APK

Dat het normaal is om de auto eens in de zoveel tijd naar de APK keuring te brengen wist je vast al. Maar wist je ook dat dit niet veel anders zit bij computers?

Er wordt vaak veel geld uitgegeven aan een, op het oog, snelle en sterke computer waarna deze niet goed wordt onderhouden. Dit heeft als gevolg dat de schijf volloopt met onnodige informatie, er storingen optreden en er veel stof in de computer terecht komt. Verouderde software kan ook gevaarlijk zijn, omdat je computer niet meer optimaal kan functioneren.

Al deze bovengenoemde factoren kunnen er helaas voor zorgen dat de levensduur van jouw computer drastisch verkort. Het is dus erg belangrijk om jouw computer APK te laten keuren. Sterker nog, wist je dat computers een jaarlijks onderhoud nodig hebben om zo optimaal mogelijk te kunnen blijven werken?

Hulp aanvragen

Bij een computer APK gaat onze hulpstudent je computer op een groot aantal punten checken, je computer opschonen en tot slot sneller maken (scrol naar beneden voor de uitgebreidere checklist). Daarnaast wordt er aan de beveiliging gewerkt, zodat je computer optimaal blijft presteren.

Tijdens een computer APK, zal je computer op diverse punten worden gecontroleerd en bijgewerkt, hieronder een beknopte checklist:
• Harde schijf en vrije ruimte
• Snelheid en prestatie van je pc
• Aanwezigheid van een back-up
• Beveiliging van het besturingssysteem
• Beveiliging van het internetverbinding
• De updates van het besturingssysteem
• Het scannen op virussen
• Het opschonen van uw pc
• Het opstartproces van de pc

In Windows 10 worden de meeste onderhoudstaken automatisch uitgevoerd. De computer doet het meeste werk zonder dat je het merkt. Je hoeft zelf eigenlijk alleen overbodige software en bestanden te verwijderen. Dit door bijvoorbeeld de programma‘s ‘schijfopruiming‘ en ‘schijfdefragmentatie‘ te gebruiken. Deze hulpprogramma‘s zorgen dat overbodige bestanden verwijderd worden en dat de gegevens op de harde schijf netjes worden geordend. Daardoor kan de harde schijf snel en efficiënt werken.

Overbodige programma‘s/software/apps verwijderen

Waarschijnlijk heb je weleens programma’s geïnstalleerd die je eigenlijk nooit gebruikt en die je dus eigenlijk niet nodig hebt. Het is dan beter om dit van de computer af te halen. Alle programma‘s heten in Windows 10 ‘apps‘.

Harde schijf opruimen met het programma ‘schijfopruiming‘

Tijdens het computeren worden er op de achtergrond allerlei gegevens opgeslagen en veranderd. Op den duur kunnen deze gegevens de harde schijf vervuilen, waardoor de computer trager wordt. Maak de harde schijf schoon als de computer traag is.

Defragmenteren

Op de harde schijf worden alle programma‘s en bestanden opgeslagen. Hiervoor zoekt de computer lege plekjes op de harde schijf. De computer verspreidt de gegevens over die lege plekjes. Programma‘s en bestanden worden dus gefragmenteerd, zoals dat heet. Als een programma of bestand over te veel lege plekken is verspreid, moet de computer de informatie bij al die plekken ‘ophalen‘. Dit zorgt voor een langzamere computer. De oplossing is defragmenteren.

Windows 10 voert wekelijks een automatische schijfdefragmentatie uit. Het kan geen kwaad dit zelf een keer extra te doen wanneer je handmatig veel software en bestanden hebt verwijderd. Defragmenteren is overigens niet geschikt voor SSD-schijven. Windows 10 voert standaard geen defragmentatie uit op SSD-schijven, deze worden wel geoptimaliseerd zodat ze goed blijven werken.

Back-up

Een back-up is een kopie van bestanden zoals tekstdocumenten en foto‘s. In geval van computerproblemen kun je de kopie terugzetten op de computer. Een back-up moet daarom altijd worden opgeslagen op bijvoorbeeld een extern opslagapparaat, zoals een losse harde schijf, een USB-stick of een dvd of cd-rom. Je kunt jouw belangrijkste bestanden met onder andere Dropbox of OneDrive ook online opslaan.

Herstelpunt

Een herstelpunt is een registratie van welke programma‘s u allemaal op de pc hebt staan op een bepaald moment. Wie nieuwe software installeert, doet er goed aan van tevoren een herstelpunt te maken. Als er later problemen optreden dan kun je de computer terugzetten naar het moment van het herstelpunt. In een herstelpunt worden zaken als e-mails en persoonlijke documenten niet opgenomen, vandaar dat een aanvullende back-up ook nodig is. Windows maakt zelf herstelpunten op belangrijke momenten.

Computerlessen aan huis - bij jou in de buurt

Heb je meer of vaker begeleiding nodig? Hulpstation.nl biedt lessen aan over diverse onderwerpen, bijvoorbeeld hoe je zelf je computer kunt optimaliseren of hoe je een eigen Cloud kunt opzetten en gebruiken. Ook informeren we je over het gebruik van e-mail, het bewerken van foto’s en internetbankieren.

Bekijk ons beknopte cursusoverzicht hieronder door te klikken op het kopje ‘Overzicht van lessen’, wie weet staat er iets interessants voor je bij!

Maak een afspraak Bekijk de tarieven Bekijk de lidmaatschappen